A nyúl vadasan nehéz feladat. 35 éves kor alatt mindenképpen frissen fogott nyúlban gondolkozzunk, ezért elkészítési ideje kb. 10 nap. A lényeg, hogy két hétvége essen bele, mert a nyulat el kell kapni valahogy, és ez időigényes.
A nyúl vadászata igazi kihívás. Kihívni ugye nem lehet a nyulat az erdőből, ezért feltétlenül némi praktikára lesz szükségünk. A „Csigabiga gyere ki” ovis rigmus nem jó, mivel nyúlra megyünk, a „Volt egyszer egy Mehemed” sem, mert abban meg tehén van, tehát marhaság. Természetesen a „Hová mész te kis nyulacska?” nóta lesz az igazi, csak az „erdőbe” helyett a „bendőmbe” szót használjuk. Ettől a nyúl jól megijed, és ha az ellenkező oldalára állunk, mint ahova egyébként állnánk, egyenesen belénk szalad, pont az előre odakészített kosarunkba. Máris vihetjük haza.
A frissen fogott, otthon érkeztetett nyulat először egy fél Xanax-szal lenyugtatjuk, majd rendesen kupán vágjuk, megnyúzzuk, zsigereljük. /Ha nem tudunk nyúzni, zsigerelni, akkor kupán sem kell vágni, még az erdőben zsigerből elengedjük azzal, hogy küldjön maga helyett egy konyhakészet, vagyis ismerje el, hogy alul maradt. Név, cím, telefonszám kell majd neki, és hát ez is időbe kerül…/
Egyszerűen főzünk. Alapszabály, hogy rossz étel nincs, csak még nem ismerjük a nevét! Főzés közben mindig kell igyunk valami alkoholt, mert az trenírozza ízlelőbimbóinkat. Ha környezetünkből ezt bárki is nehezményezi, zavarjuk ki a konyhából, és nevezzük outsidernek, esetleg a „Vilma takarodj kifelé végre!” szófordulatot is használhatjuk. Mindegy hogy hívják, erre garantáltan hallgatni fog, amúgy meg ő is éhes.
A nyulat forró vízbe tesszük, közben kérdezgetjük tőle a nyúlfogós dalból, hogy „tu tálib-e?”, azaz még bevallhatja, ha látott két tálibot az erdőben. A „málib-e?” visszakérdezésre nyugodtan sértődjünk meg végleg, és főzzük tovább a rohadt kis terroristát. Ha jól megpuhult, leöntjük róla a vizet, – az fontos, hogy legyen még rajta víz, különben égetett nyulat kapunk vadasan? – majd hagyjuk hűlni. Amíg hűl, lemegyünk bármelyik multihoz, és megvesszük fagyasztva a vadas mártást és a zsemlegombócot. Itt a 35 év felettiek is bekapcsolódhatnak, nekik döglött nyulat is kell venniük, ezért ugyanúgy 10 napba telik az elkészítés számukra is. Visszamegyünk, a fagyasztott termékeket a főtt nyúlra halmozzuk és újabb párolásba kezdünk. Bármivel, ismétlem bármivel fűszerezhetjük, a lényeg, hogy sokféle legyen, és egyetlen alapízt se lehessen kiérezni az ételből. Dél-Amerikában például igen kedvelt a csokoládés vadas nyúl, jó a csokit általában utána eszik. Másnap.
Fél óra főzés után kész van. Megkóstoljuk.
Kizártnak tartom, hogy ehető legyen. Nem is lehet az.
Mert a nyúl csak rántva jó, pajtikáim!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: